Blog

Posted oktober 29, 2017Comments are off | Heavy metal

Lordi – finsk Eurovision-metal

Den som vet något om Eurovision förknippar sannolikt inte den klassiska schlagertävlingen med heavy metal eller hårdrock, utan rosa glitter och schlagerdängor. Det kom därför som något av en chock för alla när Finland år 2006 vann med sitt bidrag ”Hard Rock Hallelujah”, framfört av gruppen Lordi. Tävlingen hölls i Grekland det året, och det sägs till och med att Greklands statsminister, som skulle fotograferas med vinnarna efter tävlingen, smet iväg när han insåg att Lordi skulle vinna.

Det berodde på att han trodde att hans rykte skulle skadas av att han sågs tillsammans med Lordi, som på scenen bär kostymer som minst sagt kan beskrivas som monsterlika. Flera i bandet bär till exempel horn för att efterlikna demoner. En del av bandets gimmick är att de aldrig tar av sig dessa kostymer och masker när de framträder för allmänheten, inte ens i intervjuer. Ingen vet därför vilka som döljer sig bakom maskerna i verkligheten. Tack vare deras karakteristiska kostymer är Lordi tacksamma att klä ut sig till vid Halloween, eftersom de passar det läskiga temat perfekt. Det krävs dock en hel del arbete för att skapa en sådan kostym, och om du vill leta efter delar av kostymen som redan finns färdiga ska du gå in på Partykungen.se, där det finns mängder av maskeraddräkter och andra roliga prylar till en Halloween-fest.

När de vann Eurovision blev Lordi Finlands nationalhjältar, då vårt grannland aldrig tidigare hade vunnit tävlingen. Lordi hade dock varit aktiva långt innan de deltog i världens största musiktävling. Gruppen bildades år 1992 i Rovaniemi i Finland, och sammanlagt har deras album sålts i runt 450 000 exemplar över hela världen. Andra kända låtar från bandet, förutom deras hit från Eurovision, är ”Devil is a Loser”, ”Blood Red Sandman”, ”Would You Love A Monsterman?”, ”It Snows in Hell” och ”Bringing Back the Balls to Rock”.

Tags:

aedificator