Blog

Posted januari 30, 2017Comments are off | Heavy metal

Några förkortningar att känna till och förstå

 

Inom heavy metal finns det några begrepp eller förkortningar som kan vara bra att känna till, eftersom de är viktiga för historien inom musikstilen. De betyder samma sak, men kommer från olika länder och förde med sig olika saker.

NWOBHM

Denna långa förkortning står för New Wave of British Heavy Metal och blev känd genom journalisten Geoff Barton 1979. Under slutet på 70-talet och början på 80-talet bildades hundratals, engelska grupper som kom att förändra den brittiska hårdrocken. Det var då som punken mixades ihop med hårdrocken och blev till en “punk metal”. Under denna tidsera kom läderjackorna in i bilden och började prydas med nitar och nålar, om vartannat.

NWOAHM

Förkortningen står för samma sak, förutom att det nu gäller den amerikanska heavy metal som kännetecknas. Denna period kom på 90-talet och har fortsatt ända in på 2000-talet. Andra genrer blandades upp som t.ex. alternativ metal och metalcore och många influenser kom från Europa. Det som kännetecknar denna rörelse, är att man förde en del av denna djupt rotade subkultur in i mainstream istället.

NWOSHM

Här centreras det istället runt Sverige och förkortningen står för New Wave of Swedish Heavy Metal. Det handlar om den melodiska death metal-genren som uppkom i Sverige och framför allt i Göteborg i början på 90-talet, och som inspirerade många band världen över.

 

Tags:

aedificator