Blog

Posted mars 2, 2017Comments are off | Heavy metal

Skillnad på hårdrock och heavy metal

 

Heavy metal härstammar från hårdrocken, men vad är egentligen den hårfina skillnaden mellan de två kategorierna?

Ofta så använder man faktiskt båda termerna samtidigt, men det finns ändå en viss skillnad. Den mest omtalade, är tekniken och hur man exempelvis spelar ackorden. Inom hårdrocken brukar det finnas färdiga ackord att gå efter och inom metal-genrerna är det vanligt med bara ett fåtal ackord för att föra versen framåt.

Inom heavy metal brukar låtarna spelas snabbare och ha mer gitarreffekter samt mycket mer skrik och vrål än i hårdrock som ändå brukar innefatta någon slags melodi. Texterna brukar också vara extra råa och ibland så pass provokativa att de förbjudits i vissa länder.

Det är också en av “metallens” intressen. Att likna sin musik vid en skräckfilm, och det är just det som förför ungdomarna som lyssnar till den. Det var även de första hårdrockarnas önskan – att folk som kunde tänka sig att betala för en skräckfilm, likaväl kunde betala för att lyssna till deras musik.

En viktig aspekt är också att heavy metal till stor del är en subkultur och håller sig inte till mainstream. Det betyder att den uppkom ur underground-kulturen och är inte kommersiell på samma sätt.

Tags:

aedificator