Blog

Posted september 16, 2019Comments are off | Heavy metal

Hårdrock

Hårdrock benämndes först för heavy metal men kallades senare för hard rock. De brittiska banden Led Zeppelin, Black Sabbath och Deep Purple var pionjärer.

Vad är kännetecknande för genren?

Den tidiga hårdrocken var högljudd, hade distorterad klang och ett karaktäristiskt gitarrspel med särpräglade riff. Musikerna som håller på med hårdrock brukar vara mytomspunna inte bara för sin musik utan även för sitt leverne. Många anser att detta är charmen med hårdrock, då musikerna kan vara ganska alldagliga utan musiken och vad de tar för sig uppe på scen.

När hårdrocken kom så ansågs den till viss del vara satanistiskt lagd, inte bara för musiken, utan också för att den förhärligade en dekadent livsstil, något som ungdomar ansågs särskilt mottagliga för. Att låta håret växa nedanför nacken och spela trummor i garage hörandes till radhus var inte alltid så populärt hos föräldrarna. Idag så rycker de flesta på axlarna åt musiken, den är inte speciellt högljudd jämfört med trash metal.

Hårdrock spelas uteslutande på elektriska gitarrer och baser, akustiska instrument förekommer inte i någon större utsträckning.

Hos bolaget Capcito kan du som manager få företagslån till ditt nystartade musikförlag som vill syssla med att just framföra band som spelar hårdrock eller någon annan genre.

Vilka kända band finns?

Efter 80-talsvågen med Guns N’ Roses, Aerosmith och andra namnkunniga band så äntrade grungebandet Nirvana scenen år 1991 med lanseringen av deras andra studioalbum Nevermind. Många trodde att hårdrocken var på väg att försvinna, men Nirvana kom som en blixt från klar himmel och vände upp och ned på musikscenen. Plötsligt var hårdrocken populär igen och den melodiösa 80-tals poppen kändes förlegad på den tiden. Kurt Cobain begick år 1994 ett förmodat självmord och hamnade då i en känd grupp benämnd Club 27, som innehöll musiker som dött vid 27 års ålder. Några av dessa var Janis Joplin, Jimi Hendrix och Brian Jones.

Jimi Hendrix hade ett kompband vid namn The Himi Hendrix Experience medan Brian Jones deltog i det än idag oerhört populära bandet The Rolling Stones med frontmannen Mick Jagger.

Man ska heller inte glömma The Beatles som har sålt flest skivor alla kategorier inom musikbranschen. Där var John Lennon och Paul McCartney större än bandet, vilket sedermera ledde till att egona splittrades. John Lennons död 1980 markerade på ett sätt slutet av en era och början på en ny.

Kommer hårdrock finnas i framtiden?

Hårdrocken som sådan är fortfarande aktuell och det finns fortfarande ett begär hos musiklyssnarna att höra ny rockmusik. Nya radiokanaler med rock startas varje dag. Frågan bör vara hur mycket hårdrocken kommer att tappa eller vinna i intresse gentemot andra genrer. Idag är hårdrockens största konkurrent bounce, techno och andra melodiösa datorgjorda akter.

De som vuxit upp med hårdrock kommer nog inte glömma den!

Tags:

aedificator