Blog

Posted januari 5, 2018Comments are off | Heavy metal

Varför är Norden så framstående inom metal?

Man brukar ju tala om det svenska musikundret, men något som håller på att bli minst lika omtalat är den skandinaviska (egentligen nordiska) metal-scenen. Framgången för skandinaviska, och svenska, metalband ställdes på sin spets när Ghost vann en Grammy 2016, men svenska, finska och norska metalband har länge rönt stora framgångar även utanför sina hemländer. En förklaring till dessa framgångar är att det finns så många metalband i Norden att det rent statistiskt måste bli framgångar. I Sverige har vi till exempel drygt 53 metalband per 100 000 invånare, vilket är flest i världen.

Vad beror då detta på? En förklaring kan vara att de långa, mörka vintrarna och det karga landskapet helt enkelt inspirerar mörk och tung musik. En annan förklaring kan vara den glesa befolkningen utanför storstäderna. Det är nämligen just där, utanför storstäderna, som de flesta metalbandet bildas, och där kan de utveckla en egen stil utan att påverkas för mycket av omvärlden.

Framgången för svensk metal märks idag bland annat på festivalen Sweden Rock, som varje år lockar tiotusentals besökare till Blekinge. När man kommer hem från en sådan festival vill man sannolikt bara lägga sig på soffan och sova i ett dygn. Då kan det vara bra att ha ett avlastningsbord i hallen som man kan dumpa sin packning på. Då kan man sova ut med gott samvete och en städad hall. Du hittar ett brett utbud av avlastningsbord på Furniturebox.se.

Tags:

aedificator