Blog

Posted augusti 8, 2019Comments are off | Uncategorized

Aerosmith

Den amerikanska rockgruppen Aerosmith firar 50-årsjubileum nästa år. Bandet bildades i Boston 1970 av Steven Tyler, Joe Perry, Joey Kramer och Tom Hamilton. Året efter anslöt Brad Whitford som bandets andre gitarrist vid sidan av Perry. Bandsättningen har varit nästan oförändrad sedan starten. Under en period, 1979-1984, lämnade Perry gruppen på grund av inre motsättningar. Whitford lämnade gruppen under åren 1981-1984 för att fullfölja andra projekt.

Tidiga framgångar

Aerosmith spelar en bluesinfluerad rock. De flesta låtarna arbetas fram av Tyler och Perry, men Hamilton har gjort några av bandets mest uppskattade melodier. Redan från deras första album “Aerosmith”, som kom 1973, byggdes en trogen publik upp. Genom att bandet hela tiden har turnerat flitigt i USA växte deras fanskara. Deras tredje och fjärde album placerade bandet stadigt på rocktoppen. Dessa var “Toys in the Attic” och “Rocks”. Gruppen kan inte anklagas för att ha speciellt stilfulla albumkonvolut, men dessa signalerar ändå vad man får – god rockmusik. Behöver du själv signalera ett budskap kan Printer hjälpa till, med allt från tryck på ballonger till profilkläder.

På tal om klädsel så är Aerosmith inte heller ett av alla dessa rockband som försöker imponera på, eller skrämma publiken med sinnrik klädsel. De låter istället musiken och showen tala för sig själv, och slipper sålunda spöka ut sig likt Kiss, W.A.S.P. eller Lordi. Det mest spektakulära i deras utstyrsel är sångaren Tylers ständigt närvarande långa, exklusiva, scarves.

Sviktande framgång och pånyttfödelse

Efter Perrys och Whitfords sorti, och gruppmedlemmarnas allt mer avancerade drogmissbruk, gjordes ett par mediokra plattor i början på 1980-talet. Efter att gitarristerna kom tillbaka och bandet bytte manager tog flera av gruppens medlemmar tag i sitt missbruk. Det ledde till nya musikaliska milstolpar. Samtidigt började de flörta med den yngre publiken genom att göra musikvideos till sina låtar. Från och med 1987 och hela 1990-talet släppte gruppen ett flertal videos, främst till sina rockballader. I musikvideon till “Crazy” figurerar Tylers ena dotter, Liv Rundgren Tyler.

Denna skådespelande dotter gjorde även den ena huvudrollen i storfilmen “Armageddon” från 1998. Ledmotivet till filmen gjordes av Aerosmith. Denna låt, “I Don´t Want to Miss a Thing”, är faktiskt Aerosmiths enda listetta på Billboard genom sina fem sekler av rockande. I “Armageddon”, och i musikvideon till sången, görs den till en smäktande romantisk sång om längtan och saknad. Ni som är föräldrar kan istället lyssna till texten och tänka på era barn – jag lovar att sången kommer att kännas mycket starkare för er då.

Turnerande

Förutom att Aerosmith är ett av de rockband som har hållit på längst är de även ett av de flitigaste på att turnera. Särskilt ofta turnerar de runt i USA, men flera gånger har de gjort världsturnéer. Sedan 2017 håller de på med vad som verkar vara deras avskedsturné. Hamilton har dock sagt att de kanske håller på med denna turné till 2021, och Tyler har sagt att den kanske håller på “forever”. Är du orolig att inte hinna se Aerosmith live innan de lägger av, kan du boka en resa till Las Vegas. Där är de inbokade på Park Theatre med flera spelningar mellan september och december.

Tags:

aedificator