Blog

Posted augusti 17, 2019Comments are off | Heavy metal

Sabaton

Power metal-bandet Sabaton bildades 1999 i Falun och har gjort sig speciella genom att sjunga om militära teman, krig och terrorism. Bandets namn kan härledas till ett franskt ord för träsko eller den skyddande fotdelen på en rustning.

Diskografi

Bandets första skivbolag var det italienska Underground Symphony och i samarbete med dem gav de ut sin första skiva “Fist for Fight”. Detta var en demo egentligen, men släpptes som album 2001. Bandet sade upp samarbetet med den italienska studion och bestämde sig för att ge ut nästa album, “Primo Victoria”, som de självfinansierade och spelade in i Abyss Studio. Skivan släpptes 2005. Samma år började samarbetet med det svenska skivbolaget Black Lodge, och 2006 släpptes plattan “Attero Dominatus”. “Metalizer” kom året efter och följdes 2008 av “The Art of War”. 2009 bytte Sabaton till skivbolaget Nuclear Blast och där släpptes “Coat of Arms” 2010, “Carolus Rex” 2012, “Heroes” 2014 och “The Last Stand” 2016.

I juli 2019 släpptes Sabatons första konceptalbum som handlar om första världskriget. Det är en samling låtar som beskriver personer och platser som bandmedlemmarna fastnat för, och berättar alltså inte hela första världskrigets historia från start till mål. Utöver detta hade de släppt 4 livealbum, 14 singlar och 8 videor bland annat.

Festivalliv

Är du en sådan som gärna åker runt på festivaler och konserter? Samlar på dig merchandise som tröjor, kepsar och liknande från dina favoritband? Då vet du att det kan bli dyrt med en konsert eller festival. Samtidigt ska pengarna räcka till vardagslivet där hemma också. För att frigöra lite utrymme i budgeten kan du se över dina utgifter och vad det är du betalar av på. Det är bra att jämföra olika låneerbjudande och samla lån på ett och samma ställe för att få ner kostnaderna för räntor, aviseringar och andra påslag. Ta ett titt redan idag för att spara pengar och sedan kan du börja fundera på vilken nästa konsert blir. Kanske till och med Sabatons egen festival i Falun? Sabaton Open Air går av stapeln i augusti varje år och i december har de en årlig kryssning.

Byte av medlemmar

Endast två av medlemmarna har varit med från första början nämligen vokalisten Joakim Brodén och basisten Pär Sundström. 2012 berättade bandet att fyra av de sex medlemmarna skulle hoppa av, och idag består bandets lineup av, förutom Brodén och Sundström, Tommy Johansson på gitarr, Chris Rörland också på gitarr och Hannes Van Dahl på trummor. Några av de som spelat med Sabaton innan 2012 startade efter brytningen upp bandet Civil War, också ett bra band värt att lyssnas på.

Kul att veta

  • Under 2011 var gitarristen Rikard Sundén pappaledig och ersattes av DragonForces basist Frédéric Leclercq.
  • Bandet har tre låtar som hyllar andra band och deras musik. Låten “Metal Machine” har en text som består av olika titlar på kända rocklåtar, låten “Metal Crue” består av namnen på andra kända band och låten “Metal Ripper” består av delar av andra bands låtar.
  • 2013 och 2014 fick Sabaton en Rockbjörn för Årets hårdrock/metal.
  • Låten “Wolfpack” syftar på de farliga tyska U-båtarna under andra världskriget.

Tags:

aedificator