Blog

Posted februari 5, 2019Comments are off | Uncategorized

Brittisk Heavy Metal

De flesta som är insatta i hårdrock och Heavy Metal känner till Storbritanniens roll i det hela. Faktum är att den hårdare rocken praktiskt taget föddes där; exakt var den har sitt ursprung är föremål för debatt, men att britterna var tidiga med att utöva den här musikgenren råder det inga tvivel om. Här nedan ska vi titta på några brittiska hårdrocksband som förtjänar ett omnämnande. De här banden har tillsammans åstadkommit en stor business, där mängder av skivor, tröjor och annat sålts till fansen. Klädseln för både fans och utövare av musiken har också varit viktig för alla åldrar, oavsett om det rört sig om yngre rockare (som handlat hos kids brand store) eller äldre.

Deep Purple

Det är svårt att prata om tidig hårdrock utan att nämna det legendariska bandet Deep Purple, som spelade en hårdare variant av rock redan när 60-talet övergick i 70-talet. Bandet var aktiva redan på 60-talet men den hårdare sidan av Deep Purple blev ett faktum i och med skivsläppet “In Rock” från 1970. Låtar som Speed King, Bloodsucker med flera anses idag vara riktiga klassiker som under åren fått mängder av fans världen över. Låten Smoke on the Water, som ett par år senare utkom i samband med LP:n Machinehead, blev en superhit som spelats av ett oräkneligt antal garageband.

Black Sabbath

TV-serien “The Osbournes” var populär för några år sedan. Här fick man följa familjen Osbourne, inklusive den välkände rockartisten Ozzy, i det vardagliga livet. I hårdrockskretsar är dock Ozzy mer känd som en av de medlemmar som grundade bandet Black Sabbath i slutet av 60-talet. Black Sabbath, från industristaden Birmingham, hade ett mörkare sound än de andra kända hårdrocksbanden som kom från de brittiska öarna i början av 70-talet. De har under årens lopp influerat en lång rad kända band, som exempelvis Metallica. Ozzy lämnade bandet efter näsan 10 år som medlem och valde istället en solokarriär.

Def Leppard

Sheffield-baserade bandet Def Leppard dök upp på scenen som en del av den nya vågen av brittiska hårdrocksband i början av 80-talet. Det första LP-släppet banade väg för ett samarbete med musikproducenten John Mutt Lange, något som gjorde Def Leppard till ett mycket populärt band. Skivsläppen Pyromania och Hysteria sålde multum och kunde knappast överträffas av de senare skivorna som bandet släppte.

Iron Maiden

När sångaren Bruce Dickinson ersatte Paul Di’Anno började det hända saker med Iron Maiden. Detta var startskottet för en hel serie av populära album, samt en rad hitsinglar. Iron Maiden var dessutom ett mycket populärt live-band som märkbart trivdes på scenen framför en entusiastisk publik. Bandets eget monster, Eddie, hade sin självklara plats – både på skivomslagen och på scenen.

Dare

Det finns säkert många som skulle opponera sig mot att bandet Dare nämns i samma andetag som Iron Maiden och Black Sabbath. Här handlar det nämligen om en mjukare form av hårdrock, trots att bandet på skivan Blood from Stone visade att de kunde rocka ordentligt, de också. Darren Wharton och gänget är hursomhelst mästare på att leverera melodisk hårdrock med klass.

Tags:

aedificator