Blog

Posted februari 10, 2018Comments are off | Uncategorized

Det amerikanska hårdrocksbandet Kiss

Ett av rockhistoriens absoluta klassiker är det amerikanska bandet Kiss. Bandet grundades i New York 1973 av Gene Simmons, Paul Stanley, Peter Criss och Ace Frehley. Trots att de har över 40 år på nacken har de lyckats hålla sig aktuella allt eftersom åren har gått. Under sin långa karriär har bandet lyckats producera hela 20 studioalbum och varit på otroliga 26 turnéer. Mellan 1999 och 2001 åkte de på en avskedsturné som inte skulle bli deras sista, men dock den sista med alla originalmedlemmar. I oktober 2000 slutade Peter Criss och 2001 ersattes han av Eric Singer som än idag är medlem i bandet. Utöver allt detta har bandet hunnit med att släppa 15 VHS/DVD’s . De har också medverkat i tre filmer; Kiss Meets the Phantom of the Park (1978), Detroit Rock City (1999) och Scooby-Doo! and Kiss: Rock and Roll Mystery (2015). Om det blir fler filmer får tiden utvisa.

Utveckling och influenser

Det händer en hel del på 40 år. Bandets tidigare album samt Creatures of the Night (1982) har klassificerats som hårdrock eller klassisk heavy metal. Albumen från 1979 och 1980 har mer av ett disco/pop rock-sound medan plattan från 1981 hamnar i genren progressiv rock. När de, 1983, bestämde sig för att sluta bära smink bytte de stil igen och soundet fick influenser av glam metal. Efter en kortare period av ett tyngre sound i början av 90-talet skulle de komma att återvända till glam metal-soundet och det är så de flesta känner dem bäst. De artister som influerade Kiss är Alice Cooper och New York Dolls men Gene Simmons hävdar även att han har hämtat inspiration från The Beatles, Eric Clapton, Jimmy Page och Jeff Beck. Kiss är kända för att vara ett otroligt bra liveband vilket också förklarar de många och långa turnéerna. Hur själva upplägget har sett ut för bandet har varierat över tid. Förr handlade det om små bussar och obekväma övernattningar. Nu för tiden så bor de under turnén på lyxhotell och flyger mellan sina destinationer. Framgång lönar sig helt klart.

Unika på flera sätt

Det mest unika med bandet i början av deras karriär var hur de valde att se ut när de klev upp på scen, på album och på posters. Varje medlem sminkade sig, var och en på sitt egna sätt. De sminkade karaktärerna har till och med egna namn. Paul Stanley var The Starchild, Gene Simmons var The Demon, Ace Frehley var The Space Man/Space Ace och Peter Criss var The Catman exempelvis. Denna unika look är populära bland maskeradkläder än idag. Många väljer att sminka sig som sin favoritmedlem och komplettera med en häftig hårdocksutstyrsel. Det faktum att även yngre människor har koll på dessa karaktärer vittnar om just hur stora Kiss faktiskt är. Genom åren har bandet belönats med flera priser så som Grammy Awards och MTV Video Music Awards. Den 10 april 2014 tog de steget in i det berömda Rock And Roll Hall Of Fame, det ultimata erkännandet.

Tags:

aedificator