Blog

Posted november 2, 2018Comments are off | Uncategorized

HammerFall

Redan på 90-talet började det och de spelar fortfarande på flera ställen varje år. Även om uppsättningen förändrats under årens lopp så håller musiken fortfarande. Här är historien om HammerFall.

Historien om HammerFall

Det helade började som för många liknande band. Gitarristen Oscar Dronjak frågade sin gode vän Jesper Strömblad om de inte skulle starta ett band tillsammans och på den vägen blev det. Allt finns att läsa i boken om HammerFall. Oscar Dronjak skrev nämligen en bok om HammerFall för några år sedan. Helt klart rekommenderad läsning om historien bakom den kända gruppen. Att Joacim Cans började i bandet berodde på en slump. Gruppen skulle nämligen uppträda på semifinalen i den prestigefulla tävlingen Rockslaget, men sångaren fick förhinder och Cans blev inkallad med kort varsel. De vann inte tävligen i alla fall, däremot fick de ihop en demo som de skickade till några olika skivbolag. I slutändan fick de napp hos det tyska skivbolaget Nuclear Blast och debutskivan “Glory to the brave” släpptes 1997.

Sedan dess har det rullat på. Bandet har släppt en rad olika skivor, spelat med andra artister så som Roger Pontare och medlemmar har kommit och gått. Men, de drar fortfarande mycket publik till sina spelningar. De fick sitt stora genombrott med låten “Hearts on fire” från albumet Crimson Thunder som släpptes 2002. Att just låten “Hearts on fire” fick ett så stort genomslag kan bero på att låten har en musikvideo med bland annat hela Sveriges damlandslag i curling.

HammerFall idag

Efter en paus 2012-2013 spelar HammerFall kontinuerligt igen. HammerFall spelar bland annat en del i Malmö. Ett enkelt sätt att ta sig dit på är att flyga billigt mellan Stockholm och Malmö. De spelar förstås på andra ställen också, på hemmaplan i Göteborg, på Joacim Cans hemmaplan i Mora och på många andra platser.

Idag består bandet av följande medlemmar: Bandets grundare Oskar Dronjak (gitarr), Fredrik Larsson (bas), Joacim Cans (sång), Pontus Norgren (gitarr) och David Wallin (trummor). David Wallin är det senaste tillskottet av de nämnda ovan. Han började spela med bandet efter Anders Johanssons avhopp 2014. Medlemmarna har förekommit i andra sammanhang också, både när de spelat med andra band och när de varit en del av andra projekt. Bland annat så har bandet varit representerade i Fångarna på fortet två gånger och i Körslaget där Joacim Cans tävlade med sin kör från Mora. Den kören har förekommit på senare spelningar tillsammans med bandet också.

Hårdrock drar överlag fortfarande stor publik och det går fortsatt bra för festivaler som Sweden Rock samtidigt som andra festivaler tvingas lägga ner. Att hårdrocken fortfarande drar mycket folk kan bero på att de har väldigt lojala fans som fortsätter att lyssna på musiken och gå på bandets spelningar.

Tags:

aedificator