Blog

Posted juli 29, 2017Comments are off | Heavy metal

Några subgenrer av heavy metal

 

Det finns inte många musikstilar som har så många grenar som just heavy metal. Man kan skönja allt från “vit eller kristen metal” som ofta handlar om Gud, till “death metal” som istället dyrkar Satan. I underkategorierna ingår “nationalsocialistisk metal”, “war metal” och “viking metal” som skriver om vikingatiden och våra fornnordiska förfäder.

Alternativ metal

Denna musikgenre hör till den “alternativa metal”-genren, vars grupper man har lite svårt att placera. Ofta har de inslag av både alternativ rock och heavy metal. I alternativ metal finns bl.a. “funk metal” och “rap metal”. En mycket känd grupp som har en blandning av funk och metal, är Red hot Chili Peppers.

Trash metal

Detta räknas som den första, riktigt extrema delen av heavy metal, då både gitarrsolona och texterna är mycket skrikiga och snabba. Några subgenrer från trash metal kom senare att utvecklas till bl.a. “death metal”, “black metal” och “viking metal”. Det finns även politiska undertoner inom “national socialist metal” och “red anarchist metal”, där man tar upp sin nynazistiska tro eller kommunistiska åsikter.

För övrigt räknas även death metal till de extrema sorterna, med sina aggressiva tongångar och texter som tar upp mord, slakt, ockultism och död i allmänhet. Musiken är mycket skränig med kraftig trumteknik. I Sverige finns även “Swedish death metal” som räknas till den “melodiska death metal” och har fått starkt fäste här, speciellt i Göteborg. Den är mer harmonisk och har fler melodier som man kan lägga på minnet. Band som “In Flames” och Arch Enemy tillhör denna underkategori.

Folk metal

Kategorin “folk metal” kommer från lite varstans i Europa och baseras på olika etniska folkmusikstilar som blandats med heavy metal. Det är en ganska intressant genre, då den är väldigt varierande med olika folkinstrument och urgamla texter. Sylvatica från Danmark och Stone of Erech från Spanien är några grupper man kan leta efter i skivaffärerna om man vill lyssna på “folk metal”. Texterna behandlar framför allt naturen, historia och mytologi från olika länder. T.ex. finns “celtic metal” som har keltisk musik uppblandat med metal, “medieval metal” som tar upp influenser från medeltiden, oftast från Tyskland, och “pagan metal” som ofta är mixat med “viking metal”. Inte sällan härstammar banden från de nordiska länderna, speciellt i den senare nämnda varianten. Gruppen “In the Woods” kommer från Norge och var bland de första att spela denna typ av musik med heavy metal.

Tags:

aedificator