Blog

Posted augusti 11, 2017Comments are off | Heavy metal

Uppkomsten av heavy metal

 

Heavy metal är en gren som har uppstått från hårdrockens era under sent 60-tal, början av 70-talet och började se dagens ljus i USA och Storbritannien. Dock blev den inte ordentligt uppmärksammad förrän på 80-talet genom band som Metallica, Kiss och Iron Maiden. De allra första heavy metal-band som förknippas med denna genre, är Led Zeppelin och Deep Purple som först blev rejält hånade av press och kritiker på 70-talet, då discon låg högst på listorna.

Trots detta, fick banden många fans och ihärdiga följeslagare som följde med dem på konserterna, vart de än åkte. Det blev en revolt bland tonåringarna, de s.k. headbangers, som genom en underground-kultur ville bryta sig loss och bli en del av något som inte längre var mainstream. Idag har visserligen en del av metal-genrerna blivit just mainstream och kommersiell, men många grenar ur heavy metal är och kommer förmodligen att förbli subgenrer, där band blir berömda genom mun-till-mun spridning och alternativa radiokanaler.

Blandning av blues och “psykedelisk rock

Tro det eller ej, men heavy metal har faktiskt rötter i bluesen. Det beror på att rocken kommer från bluesen och de olika genrerna har sedan fortsatt att utvecklas tillsammans eller var och en för sig.

Allt eftersom minskade bluesens inflytande och ersattes av andra stilar som punk eller rap. Vissa grupper som Aerosmith har istället valt att spela en mer poprockig stil, som sträcker sig till en bredare massa. Detta kallas ofta för glam metal-band. Andra exempel är Jon Bon Jovi och Guns n´Roses som räknas till hårdrock men till den mildare varianten. Glam metal innebär att medlemmarna är ganska sminkade och har gärna glitter som pryder gitarrerna, håret osv. De ger ett hårt men glamouröst intryck.

Det var bl.a. Jimi Hendrix som började med sin speciella elgitarr-teknik och det speciella ljudet som blev början till hårdrock och sedan heavy metal. Även artister som Alice Cooper har banat väg för hårdrockens utveckling.

Hårdrocken uppkom på 60-talet efter det att rock n´roll hade sin storhetsperiod. Ungdomar började spela hemma i garagen och inspireras av de mer högljudda grupperna som kom på senare delen av 60-talet. Heavy metal har sedan räknats som kulmen av hårdrock.

Karakteristiskt för heavy metal

Det alla nog är överens om är att heavy metal ger ett skrikigt, högljutt sound med många, långa gitarrsolon och förstärkare i bakgrunden. Ju mer tiden gick, ju mer ville man även slopa den bluesinspirerade delen och ta in mer punk istället.

Denna aggressiva, högljudda stil gör att man associerar genren med en machokultur och en mörk sida med våldsamma texter om ondska och droger.

Deras svarta mode med läder, urtvättade, mörka, slitna jeans och de många silverfärgade accessoarerna i form av kedjor, dödskallar eller symboler, gör att heavy metal ibland har ett dåligt rykte. Många av fansen beskylls också för att vara satanistiska, men den subgenren som verkligen dyrkar det ockulta, heter istället death metal eller black metal.

Tags:

aedificator