Blog

Posted februari 22, 2017Comments are off | Heavy metal

Varför används ofta diakritiska tecken i artistnamnen?

 

Överallt kan man stöta på dem, beroende på i vilket land man befinner sig och vilket alfabet man använder. Men även har de diakritiska tecknen eller frakturstil blivit mycket populära när det kommer till heavy metal-band. Mötley Crue, Motörhead och Blue Öyster Cult är bara ett fåtal artistnamn som är välkända över hela världen. Men varför använder så många metal-grupper dessa tecken?

I en engelsk artikel skrivs det om över 44 metal-band som använder dubbelprickar och ytterligare 16 stycken som har andra tecken i sina namn. Bland de första att använda sig av dessa diakritiska tecken, var Blue Öyster Cult, redan på 70-talet, och sedan har man varit snabb med att ta efter. Anledningen var att man skulle associera namnet med vikingar och germansk gotik som skulle ge en mörkare image. Inom hårdrocken symboliserar det gotiska och germanska, något som framkallar våldsamhet och djärvhet.

Tyvärr kan det få dubbel betydelse i vissa länder, då det oftast räknas som något diminutivt i Tyskland om man använder dubbelprickar som t.ex. i det tyska “ü:t”.

Tags:

aedificator