Den svenska melodeath-hysterin
När man tänker på svensk heavy metal eller hårdrock, tänker nog de flesta onekligen på Yngwie Malmsten och band som Europe, men Sverige har en mycket stor hårdrockshistoria som är värd att prata om. Inte minst inom svensk death metal som är känt i hela världen och har legat i grunden för många utländska grupper.
Den första Heavy metal-galan gick av stapeln i Sverige 1984, och sedan dess har musikstilarna inom metallen bara vuxit sig större med olika inriktningar som “doom metal”, “black metal” och “melodeath”.
Stockholm och Göteborg – 2 fästen och 2 olika stilar
I Sverige talar man främst om det melodiska death metal-fenomenet som har en mjukare tongång och melodier att relatera till, trots att de fortfarande använder sina dödsvrål och snabba trum-teknik. Den utvecklades i början på 90-talet där den främst fick fäste i Göteborg.
I Göteborg är det den lugnare varianten, om man kan kalla det så och i Stockholm är stilen mera rå.
Dock skiljer sig svenska death metal-band från exempelvis de amerikanska, eftersom de svenska banden har starka rötter i punken. Denna stil spred sig däremot vidare till USA och inspirerade amerikanska band. Termen kallades “Swedecore” och fick stor genomslagskraft utanför de nordiska länderna. Det var dock den melodiska metallen som blev mest uppskattad ute i världen.
Göteborg blev satt på kartan över platser att besöka om man var en riktig headbanger i början på 90-talet.
De första svenska banden som blev kända för uppkomsten av musikstilen, var bl.a. In Flames och Dark Tranquility, och senare bildades nya grupper som Repugnant och Bloodbath. Alla dessa svenska och även stora finska band, kom senare även att inspireras av den nya brittiska heavy metal-vågen som inkluderar nya gitarr-tekniker och ett litet annorlunda sound.